tiistai 2. toukokuuta 2017

Luettua

52. Olli: KUUSI TUSINAA ***
321 s. Otava 1946 JKL
Valikoituja juttuja Ollin (Väinö Nuorteva) kirjoittamista pakinakokoelmista. Muistan pienenä lukeneeni paljonkin näitä kertomuksia, joissa taustalla on leppoista ironiaa ihmisten heikkouksista. Enovainaan kirja.

53. Barrie J.M.: PEKKA POIKANEN *
96 s. Wsoy 1922 (Mukaillen suomensi Tyyni Haapanen-Tallgren) YK
Mukaillen suomennettu, kuin Risto Roopenpoika. En ole alkuperäistä lukenut, tähän asti olen vain joskus elokuvan nähnyt. Mutta loogisuutta jutussa ei ole. Pekka Poikanen on hukkumaisillaan nousevaan veteen, vaikka edellisessä ja seuraavassa luvussa lentelee ilmassa kuin tyhjää vaan. Väkivaltaakin on kuin gangsterifilmissä. HH:n kirja, jonka restauroin.

54. Piñol Albet Sanchez: VOITETUN KAUPUNGIN TARINA ****
686 s. Bazar 2016 (Satu Ekman) YK
Koko lukemisen ajan mielessä pyöri Waltarin Hakim/Karvajalka. Jälkeen tämä niistä jäi. Väkivaltaa on tietenkin saman verran, täysin älytöntä sodankäyntiä. Päähenkilö toimii linnoitustöihin erikoistuneena insinöörinä. Inhimillisyyttä tuo tarinaan hänen erikoislaatuinen mukaperheensä, huora, pikkupoika ja kääpiö. Eikä päähenkilö lopussakaan kuole niin kuin muut, vaan sanelee tarinansa. Kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

JUMISSA

Luettu: 43. Hakkarainen Milka: HIIDENJUMI §§½ 310 s. Myllylahti 2023 Kielellisesti verraton teos alkaa synkeän lupaavasti. Valitettav...